Bijgewerkt op: 30-08-2021

Ladyboys zijn een favoriet gespreksonderwerp voor veel mensen wanneer er over Thailand gesproken wordt. Vaak zijn dat mensen die ‘het land van de glimlach’ zelf nog nooit bezocht hebben. Er worden allerlei opmerkingen gemaakt, uit onwetendheid maar ook uit nieuwsgierigheid.

De Thaise ladyboys zijn beroemd over de hele wereld. Naast de prachtige stranden en natuur, majestueuze tempels en paleizen en het overheerlijke eten, zijn de ladyboys voor veel reizigers ook een reden om Thailand te bezoeken. In dit artikel vertellen we je meer over dit Thaise fenomeen.

Wij gaan je hier meer vertellen over het fenomeen ladyboys, dus lees rustig verder. Of jump direct naar je favoriete onderwerp op deze pagina via de onderstaande links:


Wat zijn ladyboys?


Met ladyboys worden een type transgenders of transseksuelen in Thailand bedoelt. De Thaise bevolking gebruikt zelf vaker de naam ‘kathoey’ of ‘katoey’. In de westerse wereld wordt de benaming ‘shemale’ ook vaak gebruikt. Deze term heeft hedendaags een negatieve bijklank. In Thailand kennen ze ook nog de namen ‘sao praphet song’, wat kan worden vertaald als ‘vrouwen van de tweede soort’ en het denigrerende en negatieve woord ‘toet’.

Kort door de bocht gezegd is een ladyboy dus een man die liever als vrouw geboren was. Het maakt hierbij niet uit of de ladyboys wel of geen geslachtsverandering ondergaat. Omgedraaid kan het natuurlijk ook; een vrouw die liever een man zou zijn. Deze worden in de Thaise volksmond tomboys genoemd.

Zijn ladyboys beter geaccepteerd in Thailand dan in de rest van de wereld?


In Thailand zie je veel meer ladyboys zichtbaar in de maatschappij dan elders in de wereld. Thailand heeft een tolerantere samenleving dan veel andere landen, zelfs in vergelijking met de ‘vrije’ westerse wereld. Daardoor is het makkelijker voor ladyboys om zichzelf te zijn. Ze worden echt gezien als het derde geslacht.

Ze hebben in Thailand ook missverkiezingen, exclusief en speciaal voor ladyboys. Tijdens zo’n missverkiezing strijden de ladyboys gedurende een live uitzending op de nationale televisie, voor de Miss Tiffany titel.

Toch zijn er ook zeker pesterijen en andere negatieve zaken waarmee de Thaise ladyboys worden geconfronteerd. Dat is overigens wel vaker in de landelijke dan in de stedelijke gebieden te merken.

Ook leuk om te doen in Thailand


Kent Thailand meer transgenders dan een ander land?


Ladyboys zijn erg zichtbaar en aanwezig in de Thaise maatschappij. Daardoor denken veel mensen dat er veel meer ladyboys zijn dan in andere landen. Volgens de statistieken is er echter geen groot verschil met andere landen. Slechts 0,3% van de gehele bevolking wordt geclassificeerd als transgender.

Ladyboys wereldwijd plukken de vruchten van medisch toerisme


Naast vakantietoerisme staat Thailand ook bekend om zijn medisch toerisme en dan voornamelijk het toerisme dat draait om geslachtsverandering. Thaise dokters hebben jarenlange ervaring en behoren tot de wereldtop als het gaat om deze behandelingen. Dat varieert van borstimplantaten tot een daadwerkelijke geslachtverandering.

Voor Thaise ladyboys wordt deze categorie medische ingrepen echter niet vergoed. Voor een kwalitatieve borstoperatie betaal je tussen de 100.000 en 200.000 baht. Operaties om een geslachtsverandering te ondergaan kosten gemiddeld tussen de 250.00 en 400.000 baht.

Je ziet een grote verschuiving qua mensen die een soortgelijke operatie ondergaan. In de jaren negentig had 95% van de cosmetische ingrepen betrekking op Thaise ladyboys. Twintig jaar later is dat getal bijna omgedraaid en zijn het voor 90% buitenlanders die zulke operaties ondergaan.

Ladyboys shows


Last but not least halen we graag het fenomeen ladyboy-shows aan. Voor veel toeristen zijn deze ladyboy-cabarets een eerste kennismaking met de derde sekse. Op de klanken van Abba, Shirley Bassy en andere artiesten geven de ladyboys fantastische shows.

De muziek die uit de speakers komt is vaak net te hard maar het dans- en showgehalte maakt veel goed. Soms leidt het tot hilarische toestanden wanneer ze daadwerkelijk de zaal in komen. Je vindt deze shows in bijna alle toeristen steden waaronder Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Pattaya.

Meer artikelen over Chiang Mai


Mooiste tempels van Chiang Mai

By Discover Thailand |
Chiang Mai kent meer dan 300 tempels, bekijk hier ons overzicht van de mooiste exemplaren.

Wat te doen in Chiang Mai

By Discover Thailand |
Een complete todo lijst met een groot aantal activiteiten die je kunt ondernemen.

Chiang Mai Hotels

By Discover Thailand |
Een overzicht van onze favoriete hotels in vier verschillende prijsklasses.