Bijgewerkt op: 26-08-2021

De tuk tuk (ook wel tuktuk of tuk-tuk) is zo ongeveer het onofficiële nationale embleem van Thailand. De tuk tuk is een vervoersmiddel dat authentiek is aan de eenvoudige en wat simpelere kant van de Thaise samenleving. Voor de meeste toeristen die voor het eerst naar Thailand komen, maar ook voor veel terugkerende bezoekers, dient de tuk tuk als een waardevol vervoermiddel.

Ook door zowel de lokale bevolking als expats die in Thailand wonen wordt er vaak gebruik gemaakt van het ronkende karretje. Al met al blijft een gewone rit in een tuk tuk al een spannende, leuke en soms opwindende belevenis.

Wij gaan je hier meer vertellen over het kenmerkende ronkende karretje, dus lees rustig verder. Of jump direct naar je favoriete onderwerp op deze pagina via de onderstaande links:


Wat is een tuk tuk?


Een tuk tuk is een vervoersmiddel dat je in geheel Azië, maar vooral in Thailand, tegenkomt. Het is een met een tweetaktmotor gemotoriseerde “Sam Lor” oftewel fiets-riksja waarin passagiers kunnen worden vervoerd. Het geluid dat de tweetaktmotor produceert is heel kenmerkend en, zoals wel vaker in de beschrijving van een voorwerp in de Thaise taal, daardoor ook de naamgever.

Tuk tuks hebben over het algemeen drie wielen, eentje voor en twee achter. Daardoor is de tuk tuk erg wendbaar en zeer handig in het soms drukke stadverkeer in de Thaise steden.

De geschiedenis van de tuk tuk


De tuk tuk is de opvolger van de vroegere fietstaxi’s die in Thailand “Sam Lor” genoemd worden. Letterlijk vertaald betekent Sam Lor ‘drie wielen’. Deze fietstaxi’s, ook bekend onder de naam riksja, werden rond 1933 geïntroduceerd in Thailand. Als snel werden ze vanwege veiligheidsredenen verbannen van de hoofdwegen. Zo’n drie decennia later, in het jaar 1960, werden de eerste gemotoriseerde riksja’s vanuit Japan geïmporteerd. Deze waren speciaal ontwikkeld om de fietstaxi’s te vervangen.

Ook leuk om te doen in Thailand


Tips voor het maken van een ritje


Als je van plan bent om een ritje te maken in een tuk tuk, dan is het handig om van tevoren een afspraak hebt gemaakt over de prijs. Daarbij kan je natuurlijk wel een beetje afdingen. De prijzen van een tuk tuk liggen ongeveer op het niveau van de taxiprijzen. Let tijdens je ritje wel goed op je waardevolle bezittingen en tassen. Het gebeurt, alhoewel niet vaak, dat tassen met bijvoorbeeld laptops door passerende dieven op scooters uit de tuk tuk worden gegraaid.

De tuk tuk is veelzijdiger dan vaak wordt gedacht


Over het algemeen wordt aangenomen dat de tuk tuks er alleen maar zijn om toeristen rond te rijden. Misschien is die gedachte niet onlogisch want je ziet ze in grote groepen geparkeerd staan bij zeer toeristische trekpleisters. Natuurlijk zijn dat voor de tuk tuk-chauffeurs de meest interessante plaatsen, omdat er vaak veel toeristen zijn. Het blijft een must-do voor iedere toerist om jezelf rond te laten scheuren in de Thaise driewielervariant.

Maar ook voor veel lokalen is de tuk tuk een vervoersmiddel dat dagelijks gebruikt wordt. Vaak worden de ronkende karretjes gebruikt om goederen te vervoeren, bijvoorbeeld grote hoeveelheden producten van de groentemarkten. In de ochtend maken studenten er ook vaak gebruik van om naar school te gaan.

Meer artikelen over Chiang Mai


Mooiste tempels van Chiang Mai

By Discover Thailand |
Chiang Mai kent meer dan 300 tempels, bekijk hier ons overzicht van de mooiste exemplaren.

Wat te doen in Chiang Mai

By Discover Thailand |
Een complete todo lijst met een groot aantal activiteiten die je kunt ondernemen.

Chiang Mai Hotels

By Discover Thailand |
Een overzicht van onze favoriete hotels in vier verschillende prijsklasses.