Bijgewerkt op: 23-08-2021

Welkom op onze pagina over het Loy Krathong festival, we gaan je hier meer vertellen over dit wonderbaarlijke en spectaculaire festival van het licht.

Krathong is een Thaise term die verwijst naar een stukje bananenstam versierd met bloemen, bananenbladeren, kaarsen en wierookstokjes. Het woord Loy betekent drijven in de Thaise taal. De Loy Krathong wordt te water gelaten bij rivieren, kanalen of meren om respect te geven aan de godin van het water.

Ook wordt hiermee het einde van het regenseizoen gevierd. Daarnaast worden hierdoor alle zonden, boosheid en negatieve gebeurtenissen van het afgelopen jaar weggestuurd het water op om weer ‘schoon’ aan een nieuw jaar te kunnen beginnen. De Thai laten hiervoor dan vaak een stukje vingernagel of een plukje haar achter op de krathong.


Samen met het Yi Peng festival is dit een van de meest fotogenieke festivals die er jaarlijks in Thailand plaatsvinden. De aanblik van honderden krathongs met hun flikkerende kaarsjes die langzaam wegdrijven in de duisternis creëert een magische en romantische sfeer.

Waar wordt het Loy Krathong Festival gevierd?


In tegenstelling tot Yi Peng festival dat een noord-Thais karakter heeft, wordt Loy Krathong in grote delen van zuidoost Azië gevierd. Een paar hotspots om het Loy Krathong festival te vieren zijn Bangkok en Chiang Mai, daar kun je tegelijkertijd het Yi Peng festival bijwonen.

Ook handig...Bangkok, waar ze s ’avonds op de Chao Phraya rivier mooi versierde boten laten varen. Andere favorieten zijn de Ayutthaya en Sukothai. De festivals gaan gepaard met leuke shows en culturele activiteiten. Het geeft dus een mooi en dieper inzicht in de Thaise cultuur.


Wanneer wordt het Loy Krathong festival gevierd?


Loy krathong wordt gevierd tijdens de volle maan in de 12e maand van de Thaise maan-kalender. Omdat men vast houd aan deze kalender verandert de datum dus ieder jaar. Over het algemeen valt het in het midden van de maand november. Voor 2021 is de datum vastgesteld op vrijdag 19 november.


Tips en wijsheden voor het deelnemen aan het Loy Krathong Festival.


Omdat Loy Krathong in heel Thailand wordt gevierd, kun je echt elke bestemming kiezen om de lokale bevolking te bekijken hoe ze de krathongs te water laten voor het festival. Als je een meer ontspannende ervaring wilt en geen zin hebt in de drukte in Bangkok of Chiang Mai, ga dan naar Phuket en laat je krathong los in zee.

Show respect voor dit belangrijke festival voor de Thai. Zoals vaak en hierboven uitgelegd zit er een diepere religieuze betekenis achter, die men alleen maar kan respecteren.

Loy Krathong Festival

Het Loy Krathong Festival is het meest magische festival van Thailand

Openingstijden:

Bijna overal gratis, sommige plaatsen vragen een kleine bijdrage
Adres: Ping river, Chiang Mai, Thailand
Locatie: Bekijk de Lanna Dhuthanka

Meer artikelen over Chiang Mai


Mooiste tempels van Chiang Mai

By Discover Thailand |
Chiang Mai kent meer dan 300 tempels, bekijk hier ons overzicht van de mooiste exemplaren.

Wat te doen in Chiang Mai

By Discover Thailand |
Een complete todo lijst met een groot aantal activiteiten die je kunt ondernemen.

Chiang Mai Hotels

By Discover Thailand |
Een overzicht van onze favoriete hotels in vier verschillende prijsklasses.