Bijgewerkt op: 23-08-2021

Welkom op onze pagina over het Yi Peng festival, we gaan je hier meer vertellen over dit wonderbaarlijke festival.

Het Yi Peng Festival is een Boeddhistisch festival dat gevierd wordt in het noorden van Thailand. Yi Peng valt vaak samen met Loy Krathong en daardoor denken veel mensen dat het een en hetzelfde festival is maar dat is niet het geval. Loy Krathong wordt gevierd in heel Thailand terwijl het Yi Peng Festival haar oorsprong vindt in de Lanna-cultuur.

Yi betekent 'twee' en Peng betekent een 'volle maan dag'. Yi Peng verwijst naar de volle maan dag in de tweede maand volgens de Lanna maankalender (de twaalfde maand van de Thaise maankalender). Het feest is ook bekend onder de naam Yee Peng en “Festival of Lights”, dat weer verwijst naar de lampionnen die tijdens deze periode de lucht worden ingelaten. De lampionnen zijn gemaakt van dun rijstpapier met een bamboe frame en hebben een kleine kaars die bij het aansteken warmte creëert waardoor de lantaarns de lucht in stijgen.


Waar wordt het Yi Peng Festival gevierd?


De beste plaats om het Yi Peng festival te vieren is in Chiang Mai. Je zou bijna zeggen uiteraard Chiang Mai vanwege haar rol als de oude hoofdstad van het Lanna-Koninkrijk. Net buiten Chiang Mai achter de Mae Jo universiteit bevindt zich de Lanna Dhutanka-tempel en hier worden na een zeer religieuze ceremonie lantaarns opgelaten. Het is werkelijk waar adembenemend en een van de meest spectaculairste gebeurtenissen die er in de wereld plaatsvinden.

Ook handig...Van het festival in Mae Jo (Chiang Mai) waarbij er tegelijkertijd en massaal duizenden lantaarns worden opgelaten heeft bijna iedereen weleens de sprookjesachtig aandoende foto’s of video’s gezien. Disney heeft het zelfs verwerkt in de animatie film Tangled. Er zijn 2 zones bij de Lanna Dhutanka-tempel. Men verkoopt peperdure kaartjes met prijzen die ver boven de 100 euro uitstijgen voor de dichtstbijzijnde. Hier bevindt je jezelf op het middenterrein en vlakbij de monniken. Maar de zone eromheen is gewoon gratis en het maakt je belevenis er niet minder op. Als je in de stad wilt blijven dan concentreert zich de massa voornamelijk rond de Nawarat Bridge.


Wanneer wordt het Yi Peng festival gevierd?


De datum van het Yi Peng festival verandert ieder jaar aangezien het afhankelijk is van de Lanna-maand kalender. Deze kalender wijkt af van de Thaise maand kalender. Yi Peng wordt dus gevierd tijdens de volle maan in de 2e maand van de Lanna-maand kalender. Voor 2021 is dit vrijdag 19 november.


Tips en wijsheden voor het deelnemen aan het Yi Peng Festival.


1. Wil je het festival bezoeken boek dan je hotel ruim van tevoren aangezien dit een van de drukste periodes is qua bezoekers in Chiang Mai.

2. Zowel in de stad Chiang Mai als op en rond het terrein van is het stervensdruk wees daar dus op voorbereid.

3. Respecteer de tradities, normen en waarden rond dit festival aangezien het voor de Thai zeer belangrijke en spirituele dagen zijn.

4. Laat je lantaarn verstandig op. Kijk goed naar omliggende bomen, stroomlijnen en andere mensen.

5. Laat je lantaarns op tussen 19.00 en 01.00. Gelet op de grote hoeveelheden lantaarns die de lucht in gaan kunnen ze problemen veroorzaken voor het vliegverkeer boven Chiang Mai.

Yi Peng Festival

Het Yi Peng Festival is het meest magische festival van Thailand

Openingstijden:

gratis, als je slim bent. Wil je helemaal met de neus vooraan staan gaan de kaartjes meer als 100 Euro kosten
Adres: Nong Hoi, Chiang Mai, Thailand
Locatie: Bekijk de Lanna Dhuthanka

Meer artikelen over Chiang Mai


Mooiste tempels van Chiang Mai

By Discover Thailand |
Chiang Mai kent meer dan 300 tempels, bekijk hier ons overzicht van de mooiste exemplaren.

Wat te doen in Chiang Mai

By Discover Thailand |
Een complete todo lijst met een groot aantal activiteiten die je kunt ondernemen.

Chiang Mai Hotels

By Discover Thailand |
Een overzicht van onze favoriete hotels in vier verschillende prijsklasses.