Apenbendes terroriseren de straten van Lopburi

In de futuristische film ‘Planet of the Apes’ nemen apen de wereld heerschappij over. In Lopburi, een stadje ten noorden van Bangkok, zijn de gebeurtenissen uit de film nu werkelijk waar geworden.

Enorme hordes boze, hongerige en strijdlustige apen zorgen opnieuw voor problemen in Thailand terwijl ze strijden om voedsel. Door het Covid-19 virus blijven de toeristen al ruim anderhalf jaar weg uit het land van de glimlach. Grote groepen rivaliserende apen hebben de stad overgenomen. Ze hebben onder andere het bezit genomen van een bioscoop.

Er zijn in Lopburi 2 groepen makaken die de stad onveilig maken. Een groep hangt rond bij een tempel waar de apen normalerwijze altijd gevoerd werden. Een rivaliserende groep heeft de plaatselijke bioscoop overgenomen.

Door een totaal gebrek aan voedsel komen de twee groepen elkaar soms tegen in de verlaten straten van Lopburi. Daar ontstaan grote gevechten over het schaarse voedsel dat de apen kunnen vinden. De bewoners van het stadje zijn bijna verplicht om binnen te blijven en alle ramen en deuren goed af te sluiten.

Het gezegde ‘aapjes kijken’ heeft daar een heel andere betekenis gekregen. Het stadsbestuur wil door middel van een sterilisatie programma de uit de kluiten gewassen populatie weer indammen. Het is maar de vraag of de makaken zich daarvoor laten vangen.