Bijgewerkt op: 25-08-2021

Inentingen en vaccinaties voor Thailand? Welke zijn er nu eigenlijk nodig? Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Toch wil je natuurlijk wel goed voorbereid en beschermt op reis. Bovendien vergoeden de meeste verzekeraars de kosten voor je inentingen en vaccinaties. Dus reis wijs en laat je inenten.

Lees hier alle informatie die wij voor jou verzameld hebben op het gebied van inentingen en vaccinaties voor Thailand. Of spring direct naar een bepaalde ziekte op deze pagina via de onderstaande links:


Welke inentingen en vaccinaties zijn verplicht voor Thailand?


Gele koorts

Gele koorts is zeer ernstige infectieziekte, veroorzaakt door het gelekoortsvirus, die je kan krijgen door de beet van een mug. De klachten die bij gele koorts horen zijn koorts, spierpijn, geelzucht en hoofdpijn. In een later stadium kunnen bloedingen, diarree en zelfs een shock tot de verschijnselen behoren. Gele koorts komt alleen in Zuid- en Midden-Amerika voor en in het gedeelte ten zuiden van de Sahara in Afrika. Als je uit één van deze gebieden komt zijn inentingen en vaccinaties tegen gele koorts verplicht wanneer je Thailand wilt bezoeken.

Aanbevolen inentingen en vaccinaties voor Thailand


Er is een flink aantal inentingen en vaccinaties dat wordt aanbevolen bij een bezoek aan Thailand, vooral wanneer je van plan bent langer dan drie maanden te gaan.

DTP

DTP staat voor difterie, tetanus en polio. In Nederland komen deze ziektes bijna niet meer voor. Dat komt vooral door de massaal uitgevoerde inentingen en vaccinaties die in Nederland als je een kind bent. De GGD adviseert slechts een herhalingsprik, wanneer je alle kindervaccinaties hebt gehad én je geboren bent na 1950. Je bent dan weer voor tien jaar lang beschermt.

Hepatitis A

Hepatitis A is ook bekend onder de naam ‘besmettelijke geelzucht’. Dat is een virus dat een ontsteking aan de lever veroorzaakt. Hepatitis A kan worden opgelopen door onrein voedsel en drinkwater, voornamelijk als het door ontlasting is vervuild. Als je het goed wilt doen haal je twee inentingen. Met de eerste ben je een jaar lang beschermt tegen deze ziekte. Als je na minimaal zes maanden een herhaalprik haalt heb je voor zeker 30 jaar een bescherming tegen hepatitis A. Dit zouden we je daarom wel echt aanraden.

Hepatitis B

Als je a zegt dan moet je ook b zeggen, in dit geval dan de b van hepatitis B. Ook deze vorm van hepatitis veroorzaakt problemen in je lever. De oorzaak is echter anders want hepatitis B krijg je door een besmettelijk virus dat voorkomt in bloed en sperma. Om een volledige bescherming te krijgen moet je jezelf drie keer laten inenten. Een maand na je eerste prik haal je al een tweede, om vijf maanden later je derde en laatste vaccinatie te halen. Je bent daarna wel voor je leven beschermd, dus deze inenting is ook zeker het overwegen waard.

Malaria

Er zijn flinke discussies omtrent het nut van een inenting tegen malaria. Als we het hebben over inentingen en vaccinaties voor Thailand, wordt er bijna altijd over malaria gepraat. Malaria wordt veroorzaakt door een steek van de vrouwtjes malariamug (Anopheles). Malaria is een infectieziekte en geeft een hoge koorts en/of moeheid, afgewisseld met koude rillingen en soms braken. Het lijkt op de griep waar het in het beginstadium vaak mee wordt verward.

Duren de klachten langer dan twee dagen, laat dan controleren of je geen malaria hebt opgelopen. Je kunt dus eventueel malariapillen meenemen, maar de meeste bescherming krijg je door het treffen van maatregelen tegen muggenbeten. Denk hierbij onder andere aan bedekkende kleding, antimuggenmiddel zoals DEET, slapen onder een klamboe en het gebruik van je airco of ‘fan’.

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës oftewel hondsdolheid krijg je door een beet van een dier dat de ziekte heeft. Je kunt het ook verkrijgen als je gekrabd wordt of wanneer er door een besmet dier over een wond wordt gelikt. Dat hoeven dus niet alleen honden te zijn, maar je kunt het ook krijgen van katten, vleermuizen en apen!

Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen en geeft eerst griepverschijnselen, waarna er krampen en/of verlammingen kunnen ontstaan. Als je twee prikken haalt binnen een tijdsperiode van twee weken heb je een levenslange basisbescherming.


Waar kan je inentingen en vaccinaties voor Thailand halen?


Inentingen en vaccinaties voor Thailand kun je halen bij de GGD, alhoewel die vaak wat aan de dure kant zijn en je er niet altijd snel terecht kunt. Een andere optie is vaccinaties op reis, waar je ook in het weekend en ’s avonds terecht. Het allerhandigste vinden wij echter thuisvaccinatie.nl. Bij Thuisvaccinatie.nl komen ze namelijk op een door jouw (en de rest van je familie) gewenst tijdstip langs. Doordat zij geen dure kantoorpanden hebben zijn de prijzen vaak ook het gunstigst.


Leuke trips om te doen in Thailand