Bijgewerkt op: 20-07-2021

Chiang Mai, de leukste en uniekste dingen om te doen. Een complete gids.

Omringd door weelderige bergen en bezaaid met tempels van groot cultureel belang, is Chiang Mai het startpunt voor het verkennen van Noord-Thailand. We gaan je vraag, wat is er allemaal te doen in Chiang Mai, beantwoorden met 39 leuke en unieke dingen om te doen. De roos van het noorden staat namelijk bol van leuke, spannende en unieke activiteiten. We hebben er nog een aantal weggelaten aangezien het nu al een behoorlijk lange lijst is geworden.


Culturele dingen om te doen in Chiang Mai.


Chiang Mai wordt gezien als de culturele hoofdstad van Thailand. De stad telt meer dan 300 tempels en in het alledaagse straatbeeld kom je overal monniken tegen in hun kenmerkende oranje gewaden. Als je jezelf meer wilt verdiepen in de geschiedenis en cultuur van Thailand dan is Chiang Mai the place to be.

Monniken praat
Wat Phra That Doi Suthep
Yi Peng – Loy Krathong

1. Monniken praat

In Chiang Mai zijn er een aantal tempels waar je een gesprek kunt aangaan met een monnik. Je kunt de monniken alles vragen over het dagelijkse leven en wat er nog meer opkomt in je. Voordat je aan de wat meer hete hangijzers begint zijn normale vragen een goede introductie. Zolang je het respect behoudt want monniken staan heel hoog in aanzien in de Thaise samenleving. De monniken kunnen op deze wijze hun kennis van de Engelse taal oppompen. Vaak ontaarden deze gesprekken in leuke en verassende gesprekken en zijn ze een unieke manier om meer over het kloosterleven en het Thaise leven te leren.

Let wel, het is voor vrouwen verboden om monniken aan te raken en let op je kleding. Teveel bloot wordt absoluut niet gewaardeerd (blote schouders en bovenbenen). Tempels waar je een monk chat kunt doen zijn: Wat Chedi Luang (dagelijks van 9.00 tot 18.00), Wat Suan Dok (maandag, woensdag en vrijdag van 17.00 tot 19.00), Wat Phra That Doi Suthep (dagelijks van 13.00 tot 15.00) en de Wat Umong (maandag, woensdag en vrijdag van 17.00 tot 19.30)

2. Bekijk een zonsopgang bij de Wat Phra That Doi Suthep

De Wat Phra That Doi Suthep is eigenlijk verplichte kost als je Chiang Mai bezoekt. De tempel die op een berg, de Doi Suthep ligt, biedt bij helder weer een fantastisch uitzicht over de stad Chiang Mai en haar omgeving. Daarnaast wordt deze tempel beschouwt als één van de mooiste in heel Thailand. Als je het kunt opbrengen om voor zonsopgang je bed uit te komen beleef je een prachtige en haast onvergetelijke morgen. Naast het feit dat het dan een flink stuk minder druk is! In de maanden mei, april, juni en juli is dit echter al om 5 uur, oplopend tot 6 uur s’ ochtend in de maanden november, december, januari en februari. Check de dagelijkse zonsopgang even via google om zeker te zijn. Wil je weten hoe je er gemakkelijk komt en nog meer achtergrond informatie, lees dan hier meer over de Wat Phra That Doi Suthep.

3. Doe een wens tijdens Yi Peng – Loy Krathong

Als je in de maand november tijdens Loy Krathong en het Yi Peng festival in Chiang Mai bent heb je geluk. De twee festivals worden vaak met elkaar verward omdat ze elkaar overlappen en rond dezelfde tijd in november worden gevierd. Loy Krathong is een festival dat in heel Thailand wordt gevierd op de avond van de volle maan van de twaalfde maand van de traditionele Thaise maankalender. Het wordt gekenmerkt door drijvende mandjes gemaakt van bloemen, bladeren, kaarsen en wierook die de rivier af worden gestuurd om respect te betuigen aan de riviergodin en Boeddha.

Yi Peng valt op de dag van de volle maan in de tweede maand van de Lanna-maankalender (de twaalfde maand van de Thaise maankalender) en de vieringen duren drie dagen. Tijdens het Yi Peng festival worden er duizenden wens lantaarns tegelijkertijd opgelaten. Dit creëert een absoluut spectaculair en adembenemend schouwspel. Een van de meest indrukwekkende dingen die wij in Thailand hebben gezien en meegemaakt. Lees meer over Loy Krathong en het Yi Peng festival in onze uitgebreide artikelen.


Sak Yant Tattoo
Night Bazaar
Sunday Walking Street

4. Verrijk jezelf met een Sak Yant Tattoo

Eén van de meest unieke dingen te doen in Chiang Mai is het verkrijgen van een Sak Yant tattoo. Een Sak Yant is een vorm van tatoeage die erg populair is in Thailand. Soms aangeduid als een boeddhistische tatoeage of een Muay Thai-tatoeage, de Thaise bevolking noemen deze vorm meestal "yantra-tatoeages" omdat ze worden verondersteld bescherming en geluk te geven. Maar tegenwoordig wordt de Sak Yant tattoo ook steeds populairder onder toeristen en buitenlanders. Vooral vanwege de simplistische en symmetrische stijl van deze cool uitziende tatoeages.

De ontwerpen bestaan uit afbeeldingen, tekst of een combinatie van beide. De afbeeldingen onthullen een geschiedenis van Boeddhistische, Brahmaanse- en Animistische invloeden. De tekst zelf zijn magische bezweringen, mantra's of gebeden die 'Kata' worden genoemd. Deze kata's komen uit de Pali-taal, maar zijn geschreven in een Khmer-vorm van Sanskriet. Wil je meer weten over deze speciale vorm van tatoeëren en hoe je die kunt verkrijgen in Chiang Mai? Lees dan ons uitgebreide artikel over de Sak Yant tatoeage.

5. Een avondje pingelen bij de Night Bazaar

Ga een avond souvenirs scoren in de populaire Night Bazaar. Deze avondmarkt is iedere avond geopend en je vindt hier een zeer uitgebreid aanbod van de meest uiteenlopende producten. Van zeepjes, T-shirts, nep voetbalshirts, de lelijke olifantenbroeken en goedkope biermerken singlets tot aan uit hout gesneden olifanten, kunstwerken, schilderijen, zonnebrillen, dvd's, schoenen, bagage, meubels en huishoudelijke artikelen. Het middelpunt is de kruising tussen Loi Kroh Road en Chang Klan Road. Hier vindt je aan beide zijden van Chang Klan Road kraampjes. Begin aan een kant en maak een ronde, vergeet niet ook de kleinere soi’s te bezoeken en de twee overdekte delen die zich rond soi 6 bevinden.

Hier vindt je ook een van onze favoriete restaurants in Chiang Mai, met een Nederlandse eigenaar, 2Getherbar & Restaurant", waar je naast super heerlijke pizza’s, (gekozen tot beste van Chiang Mai de laatste 4 jaar) wraps, Thais, ook frikandellen, krokketen en bitterballen kunt eten. Een ideale avond, eerst heerlijk eten bij het restaurant en dan met een gevulde buik de markt af struinen op zoek naar koopjes. De verkopers laten zo rond 18.00 hun gezicht zien, maar de markt is leuker om te bezoeken als het wat donkerder is. De markt sluit zo rond 23.00. Vergeet niet je onderhandeling skills op te poetsen. Bij het afdingen blijf vriendelijk en glimlach dan bereik je het meeste resultaat.

6. Shop til you drop op de Sunday Walking Street

Sunday Walking Street of ook wel bekend onder de naam Sunday Night Market wordt, zoals de naam het al aangeeft, iedere zondag gehouden. Het startpunt van deze markt bevindt zich in het centrum van Chiang Mai, bij de Thapae Gate. Het middelpunt van veel activiteiten in Chiang Mai. Je loopt vanaf daar de Rachadamnoen Road in naar de oude stad. Aan weerszijden van de straat hebben de verkopers hun waren uitgestald. Soms in een standje, soms gewoon zittend op wat matjes op de straat. De aangeboden waren zijn over het algemeen van een hogere kwaliteit dan die van de Night Bazaar.

Het assortiment loopt uiteen maar het zijn overwegend prachtige handgemaakte producten zoals o.a. houtsnijwerk, metalen beeldjes, etnische kleding en schilderijen. Ook zijn er heerlijke snacks en andere lekkere gerechtjes te koop. Het noorden van Thailand staat bekend om deze ambachtelijke handvaardigheden en de Sunday Walking Street is de plek om zo’n kwaliteit souvenir te kopen. Rond 16.00 zijn de marktkooplui klaar met het uitstallen van de producten en kan het afdingen beginnen, we blijven tenslotte Nederlanders. Als altijd op dit soort markten, pas op voor zakkenrollers, het kan soms erg druk zijn. Koop ook geen Boeddha-hoofden of handen want het is illegaal om die uit te voeren vanuit Thailand.

Doi Inthanon
Wat Phra Singh
Muay Thai

7. Bezoek het dak van Thailand, de Doi Inthanon

Doi Inthanon is een van de populairste nationale parken in Thailand. Voor ons een absolute must-visit als je Chiang Mai bezoekt. Zeker al je wat meer tijd te besteden hebt. Je kunt er ook een of meerdere nachten in tent door brengen, wat zeer zeker de moeite waard is. Naamgever van het park is natuurlijk de hoogste bergtop van Thailand, de Doi Inthanon. Het park is beroemd om haar watervallen, enkele mooie trekkingen, afgelegen bergdorpjes met pittoreske boerderijen, unieke uitkijkpunten en het is er fantastisch om een zonsopgang of zonsondergang te bekijken. Je kunt er ook vogels spotten en het is er het hele jaar door koud door de grotere hoogten. De hoofdingang van het park ligt ongeveer 1,5 uur rijden, zo’n 70 km ten zuidwesten van het centrum van Chiang Mai.

Doi Inthanon National Park, ook bekend als "het dak van Thailand", heeft een oppervlakte van 482 km² in de provincie Chiang Mai ten noorden van Thailand. Het park maakt deel uit van het Himalayagebergte met hoogtes variërend tussen 800 en 2.565 meter boven de zeespiegel. Het park heeft het hele jaar door een hoge luchtvochtigheid en koud weer. Dat kan een welkome afwisseling zijn van de hogere temperaturen in de stad Chiang Mai.

Het park is genoemd ter ere van de koning Inthawichayanon, een van de laatste koningen van Chiang Mai, die zich zorgen maakte over de bossen in het noorden van Thailand en die wilde behouden in een goede staat. Na zijn dood werden zijn overblijfselen in het park geplaatst zoals zijn laatste wensen waren en het bos werd omgedoopt tot Doi Inthanon. Je vindt de ingang van het Doi Inthanon nationale park hier op onze map.

8. Kijk je ogen uit bij de Wat Phra Singh

De Wat Phra Singh is na de Wat Phra That Doi Suthep de meest vereerde tempel in Chiang Mai. Samen met de wat Chedi Luang zijn dat de 3 tempels die op je lijstje, wat te doen in Chiang Mai, zouden moeten staan. De Wat Phra That Doi Suthep is gelegen binnen de oude stadsmuren aan het westelijke uiteinde van de Ratchadamnoen Road. Het ommuurde tempelcomplex herbergt 3 grote gebouwen waarvan de kleinere Viharn met haar kenmerkende Lanna-stijl daken, Lai Kam genaamd, de meest indrukwekkende is. Je vindt er prachtige muurschilderingen die het dagelijkse leven van de lokale bevolking afbeelden..

Naast Viharn Lai Kam, herbergt de het complex een grotere Viharn Luang, met daarin een 15e-eeuws Boeddhabeeld gegoten uit koper en goud en de bibliotheek (Ho Trai), links van Viharn Lai Kam. De rood gekleurde houten hal op een stenen sokkel met prachtige stucwerkfiguren bevat boeddhistische geschriften. Een bezoek aan Wat Phra Singh geeft je een diep inzicht in de Lanna-tempelkunst en -architectuur. De meeste gebouwen hebben verschillende renovaties ondergaan, maar hebben nog steeds een authentieke uitstraling. Tijdens Songkran speelt deze tempel een belangrijke rol en heerst er een absolute topdrukte. Meer weten? Lees dan het uitgebreide artikel over dit prachtige tempelcomplex.

9. Bezoek een Muay Thai wedstrijd

Het is spectaculair. Het is vermakelijk. Het is snel. Het is ongelooflijk leuk om te zien. Zelfs als je geen vechtsport of boksfan bent, is Muay Thai in Thailand een ervaring op zich. Dé nationale volksport is zeer populair onder alle gelederen van de bevolking. Maar Muay Thai is niet alleen een sport in Thailand. Het is veel meer, het is een instituut. Muay Thai is geëvolueerd naar een sport voorkomend uit militaire gevechten. De strijdkrachten van het oude Siamese rijk werden getraind in hand-tot-hand gevechten om tegenstanders te overwinnen. Dat was 200 jaar geleden. Men gebruikt vuisten, ellebogen, schenen en knieën om hun tegenstander te raken opgezweept door de klanken van speciale Thaise Muay Thai muziek.

Waar kun je dit spektakel bekijken? Er zijn 3 stadions waar ze Muay Thai wedstrijden houden. Men zegt dat er in de 1e twee stadions meer show gevechten worden geleverd, het echte professionele werk is gegarandeerd in de 3e optie. Dat zie je ook terug in de ticket prijzen.

1. Loi Kroh Boxing Stadium: Van dinsdag tot zaterdag, 20.00 – 24.00, tickets kosten 400 tot 600 baht, Tel. 089 755 9884.

2. Thapae Boxing Stadium: Van maandag tot zaterdag, 21.00 tot 24.00, tickets kosten hier ook 400 tot 600 baht, Tel. 089 434 5553

3. Chiangmai Boxing Stadium: Geopend op gevarieerde dagen, 21.00 – 23.30, tickets kosten 600 – 1500 baht, Tel. 081 594 4151

Thaise Massage
Wat Chedi Luang

10. Thaise Massage door een ex-gevangene

In Chiang Mai zijn er heel veel massagesalons. Op iedere straathoek vindt je er wel eentje. Een unieke en sociale manier om een massage te krijgen is een massage van een ex-gevangene. Wees gerust je gaat niet gemasseerd worden door een seriemoordenaar of iemand van dat kaliber. De vrouwen die aan dit rehabilitatie program meedoen zijn vaak kortgestraften die het heft weer in eigen handen willen nemen. Ze hebben de kunst van de Thaise massage geleerd en kunnen zo werken aan een betere toekomst.

Het masseren door een (ex)-gevangenge is een project van de Chiang Mai Women’s Correctional Institution en de masseuses mogen de opbrengsten en fooi houden totdat ze weer helemaal vrij zijn en zo een betere start en kans op een volwaardig leven hebben. Het keuzemenu bestaat uit voetmassage en 1 of 2 uur Thaise massage. Het is verstandig om wat vroeger in de ochtend te gaan en een massage te reserveren want ze zijn vaak erg snel volgeboekt. Hier vindt je de locatie op onze map.

Het park is genoemd ter ere van de koning Inthawichayanon, een van de laatste koningen van Chiang Mai, die zich zorgen maakte over de bossen in het noorden van Thailand en die wilde behouden in een goede staat. Na zijn dood werden zijn overblijfselen in het park geplaatst zoals zijn laatste wensen waren en het bos werd omgedoopt tot Doi Inthanon. Je vindt de ingang van het Doi Inthanon nationale park hier op onze map

.

11. Bekijk de ruïnes van de Wat Chedi Luang

De massieve chedi van Wat Chedi Luang werd ergens tussen 1385 en 1402 gebouwd, tijdens het bewind van koning Saen Muang Ma, 7e heerser van de Mengrai-dynastie en is een onderscheidend kenmerk van de skyline van Chiang Mai. Het tempelcomplex vindt je in het midden van de oude stad aan de Phrapokklao Road. De Wat Chedi Luang was op haar hoogtepunt een chedi met een 60 meter brede vierkante basis en was 80 meter hoog. Dit tempelcomplex herbergde ooit de Emerald Boeddha, het heiligste religieuze relikwie van Thailand. Beschadigd tijdens een aardbeving in 1545, is de hoogte van de chedi teruggebracht tot bijna de helft van zijn oorspronkelijke grootte, maar het blijft nog steeds een indrukwekkende structuur.

In 1992 voltooide de afdeling Schone Kunsten het restauratiewerk rond de immense chedi. Ze repareerden de naga trappen aan iedere zijde van het gebouw alsmede werden de prachtige beelden van olifanten, die de vierkante basis versieren, teruggebracht in de originele staat. Het eigenlijke werk aan de chedi zelf was echter nooit helemaal compleet, waardoor het in zijn huidige staat bleef. Meer lezen over deze tempel? Dat kan in het artikel over de Wat Chedi Luang.

Avontuurlijke dingen om te doen in Chiang Mai


Zin om wat extremere activiteiten te doen in Chiang Mai. Iets meer avontuur tijdens je Thailand trip? Want naast de wat rustigere activiteiten kun je in Chiang Mai een overschot aan energie ook heel spannend en avontuurlijk kwijt raken. Lees dus snel verder want we geven je een mooi lijstje met avontuurlijke dingen om te doen in Chiang Mai.

Monk Trail
Grand Canyon
Bamboe raften


12. Hike de Monk Trail naar de Wat Pha Lat

Ga letterlijk van de gebaande paden af voor een trekkingstocht en ga op zoek naar de Wat Pha Lat. Deze tempel wordt omgeven door de prachtige en groene jungle van het Doi Intanon National Park. Doordat deze tempel alleen bereikt kan worden via de trail is het hier niet druk zoals bij de meeste andere tempels in de oude stad van Chiang Mai. Je bereikt de tempel na een trek van 45 minuten. De start van de monk trail bevindt zich aan het einde van de Suthep Road. Een goed herkenningspunt is het appartementen gebouw D-Condo. Daar kun je eventueel je gehuurde scooter of fiets parkeren, het is ook mogelijk om een rode songthaew (30-40 Baht) te nemen.

Op deze kruising ga je rechts en na zo’n 250 meter vindt je een wit/bruin bord met de opschrift “Nature Trail Phalad” Je komt bij een t-splitsing en houdt daar links aan. Je vervolgt de route via een verharde omhooglopende weg die uiteindelijk na ongeveer 800 meter overgaat in de onverharde route. Het pad is eenvoudig te volgen door stroken oranje monnikengewaden die aan de bomen zijn geknoopt en brengt je naar de Wat Pha Lat. Voor de echte diehards heb je nu ook nog de keuze om door te wandelen naar de Wat Phra That Doi Suthep, maar deze trek is een moeilijke en het pad wordt niet meer aangegeven door de oranje stroken.

13. Volop watervertier en plezier bij de Grand Canyon Chiang Mai

De Chiang Mai Grand Canyon is een waterpark die ontwikkeld is in een oude zandafgraving. Nadat die een aantal jaren verlaten is geweest en het regenwater de afgraving had gevuld en omgetoverd tot een prachtige plas met helder kristalblauw water nam de populariteit toe. Eén van de favoriete dingen om te doen was het springen vanaf de hoge kliffen. Dit werd op eigen houtje gedaan en dat ging niet altijd goed. Er wordt gefluisterd dat er dodelijke ongevallen zijn geweest. Er is daarna actie ondernomen door de overheid en sindsdien is de afgraving gereguleerd en hebben ze er in augustus 2016 een volwaardig waterpark van gemaakt.

Tegenwoordig kun je er gebruik maken van een opblaasbare hindernisbaan, glijbanen, een kleine zipline en je kan er wakeboarden. Ze geven in het wakeboarden ook les, dus het is ook zeer leuk voor totale beginners. Aangezien Chiang Mai niet aan de zee ligt is een dag watervertier een welkome afwisseling voor de altijd aanwezige zon. De Chiang Mai Grand Canyon ligt op een klein half uurtje rijden vanaf de oude stad. Er is een restaurant en een koffiebar in het waterpark. Je kunt ook handdoeken, zwembrillen, kajaks en opblaasbaar waterspeelgoed huren voor een extra prijs. Het park is geopend van 09.00 – 19.00 en de entree bedraagt 450 baht voor volwassenen. Voor kinderen onder 1.20 meter is het 350 baht en zijn de kids kleiner dan 90 centimeter betaal je maar 90 baht. Een kluisje huur je voor 50 baht en er is een borg van 100 baht voor de sleutel. Je vindt de Chiang Mai Grand Canyon hier op onze map.

Ook handig...


14. Bamboe raften

Je kunt op meerdere plaatsen rond Chiang Mai bamboe raften. Maar het beste gebied is in Mae Wang. Mae Wang zelf staat bekend om het heldere water, mooie hoge bergketens en natuurlijk bamboe raften. De Mae Wang rivier, door lokalen vaak afgekort tot Wang rivier is redelijk ondiep en kronkelt zich en weg door de vallei. Je huurt een bamboe vlot, wat niet veel meer is dan een aantal bamboe palen samengebonden met touw en rubber. Ze zijn niet zo comfortabel als je luie stoel thuis, maar toch is een ritje zeer aangenaam. Mede doordat je voeten en kont afgekoeld worden door het heldere water. Je kunt zowel met als zonder gids gaan raften. Maar het is waarschijnlijk beter om een gids te huren, omdat je iemand hebt die alle interessante dingen die je om je heen ziet kan benoemen, vooral als je nog nooit eerder in Mae Wang bent geweest. Bovendien waakt een gids over de veiligheid.

In het Mae Wang gebied rond de rivier zijn er ook veel olifantenkampen, dus met een beetje geluk heb je nog een leuke bonus en zie je de olifanten een bad nemen in de rivier. Misschien overbodig om te vertellen maar je gaat dus wel nat worden. Een waterproof zak voor je telefoon en camera is dus zeer aan te raden. De rivier Wang is erg kalm, dus het is een activiteit dat ook leuk is om te doen met het hele gezin. De bamboe vlotten zijn zo’n 7,5 meter lang en 1 meter breed en je huurt ze al voor 500 baht. Maar dat is zonder gids en vervoer.

Rotsklimmen
Mountainbike Tour
Zipline tour

15. Wordt een met de berggeiten en ga rotsklimmen

Een activiteit voor de meer durfals onder ons is rots klimmen. Chiang Mai en haar nabije omgeving bieden met de vele bergen een aantal leuke spots om deze steeds populairdere sport te beoefenen. Rotsklimmen is een unieke manier om de prachtige natuur rond Chiang Mai te verkennen en te beleven! De provincie Chiang Mai kent voornamelijk 3 klimgebieden. Dat zijn Chiang Dao, Lampang en de meest bekende en ontwikkelde, Crazy Horse.

Chiang Dao ligt 70 km direct ten noorden van Chiang Mai. Aan de rand van het kleine dorp dat vindt je de rots (en) die de naamgever zijn. Het klimmen in Chiang Dao is verspreid over meerdere rotsen.

Lampang is de nieuwste klimlocatie rond Chiang Mai. Het ligt ongeveer 100 km ten zuidoosten van Chiang Mai en is het verste van de drie hier genoemde gebieden. Er zijn hier zo’n 32 verschillende routes ontwikkeld.

Crazy Horse ligt ongeveer 40 km buiten de stad Chiang Mai zelf en werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren 90. Het aantal routes en klimmers is sindsdien gestaag gegroeid, nu zijn er ongeveer 200 routes met verschillende moeilijkheidsgraden.

16. Cross door het bos tijdens een Mountainbike Tour

Doordat Chiang Mai in een vallei ligt omringd door bergen zijn er zeer interessante gelegenheden om te gaan mountainbiken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de prachtige natuur te ontdekken. Er is een grote verscheidenheid aan routes voor gematigde tot meer ervaren rijders. Daag jezelf uit met de pittige beklimmingen en geniet van snelle en vloeiende afdalingen. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een is leuke actieve rit.

Ook behoren meerdaagse tochten met overnachtingen in de bergen tot de opties. Een mountainbiketocht is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een super leuke fietservaring in Chiang Mai. Is een mountainbiketocht misschien iets te extreem voor je om te doen in Chiang Mai? De stad en haar nabije omgeving zijn zelf is ook te verkennen via stadstochten. Bekijk de verschillende mogelijkheden voor fietsen in Chiang Mai.

17. Fly like an Eagle tijdens een Zipline tour

Een leuke manier om je adrenaline in lichaam om te pompen is via een van de vele halve dag of hele dag ziptours die er rond Chiang Mai zijn. Vlieg door het prachtige regenwoud, bekijk een waterval of het dagelijkse Thaise leven vanuit een geheel nieuwe en andere hoek. Omdat bij deze super leuke activiteit de absolute veiligheid voorop moet staan, hebben wij deze ziplinen allemaal zelf geïnspecteerd, zoals bij alle andere dingen om te doen in Chiang Mai. Je kunt bij Eagle Track met een gerust hart een superleuke belevenis hebben. Voor ons was dit absoluut een van alle hoogtepunten om te doen in Chiang Mai.

4x4 off-road 4WD

18. Verken het prachtige noorden op een klassieke motorfiets, enduro of 4x4 off-road 4WD

Een waanzinnig toffee manier om Noord-Thailand te verkennen is via een van de gemotoriseerde tours die er zijn. Je kunt zelfs buiten de landsgrenzen treden en een bezoek brengen aan Laos en Myanmar. Er is een overvloed aan keuzes hoe je dit wilt doen. Je kunt het wat rustiger op een klassieke motorfiets doen. Toerend door de prachtige bergen in het noorden of je gaat op weg naar het zuiden. Zelfs helemaal naar Kanchanaburi, Phuket of Hua Hin.

Wat meer spektakel met off-road crossmotors, het ultieme dirtbike-avontuur. Volledig ondersteunde en volledig inclusieve crossmotor-tochten met inbegrip van afgelegen bergdorpen en de diepste oerwouden. Of je gaat achter het stuur zitten van een 4x4 off-road 4WD. Stuur je auto rond om de bergen, meren en watervallen van het prachtige noorden te ontdekken. Je verkent alle uithoeken van de vele nationale parken in volledig voorbereide en aangepaste Toyota-, Isuzu- en Suzuki- 4Wheel drives.

Leuke en unieke activiteiten om te doen in de prachtige natuur van Chiang Mai


Chiang Mai en de rest van Noord-Thailand kent een prachtige natuur. Het is gewoon een ongelooflijk mooi deel van de wereld, gezegend met glooiende heuvels en bergketens, enorme en uitgestrekte groene natuur gevuld met allerlei mooie natuurlijke wonderen en landschappen die het bewonderen meer dan waard zijn. Het is een ideaal gebied voor een trekking, een van de populairste dingen om te doen in Chiang Mai.

Olifanten
Trekking
Bua Thong Waterfall

19. Maak kennis met een van de prachtigste dieren in Thailand, de olifant

De olifant, de laatste jaren is dit onderwerp veel beschreven met voor– en tegenstanders in een beladen discussie wat nu goed is voor deze majestueuze dieren. De Thai bekijkt deze discussie soms fronsend aan omdat zij anders tegen het “Thaise werkpaard” aankijken. Laten we voorop stellen dat zij deze dieren absoluut vereren en er ontstaat een vaak levenslange band tussen de mahouts en de olifanten. Dat er niet meer op gereden wordt ook daar kunnen zij ook nog wel inkomen, maar er is weleens onbegrip over de opmerkingen over het gebruik van de haak.

Daar kan soms niet aan ontkomen worden, bijvoorbeeld wanneer een grote bul bronstig is. Neemt niet weg dat wij na lang zoeken een olifanten kamp hebben gevonden waar ze super goed met de olifant omgaan. De dieren lopen vrij rond, liggen niet aan de ketting en de haak wordt eigenlijk nooit gebruikt. Voor ons is dit de nummer een in Chiang Mai. Mede vanwege het feit dat dit kleinere park gerund wordt door echte mahouts die al jaren met veel liefde met deze dieren werken. Wil je meer weten? Lees dan meer over dit olifanten park.

20. Ga terug naar je roots en maak een onvergetelijke trekking

Een van de absolute top dingen om te doen als je Chiang Mai bezoekt is het maken van een dag of meerdaagse trekking. Kom in contact met een van de prachtigste gebieden die moedernatuur ons heeft te bieden en verken de jungle van Noord-Thailand - een avontuur dat je nooit zult vergeten. Wandel door de dichte en weelderige natuur ver weg van elke verharde weg en de bewoonde wereld en laat de geweldige omgeving hun invloed hebben op al je zintuigen.

Wordt een met de flora en fauna van dit adembenemende deel van Noord-Thailand en vang een glimp op van het eenvoudige leven van de bergstammen die midden in de jungle leven. Blijf een nacht logeren in hun dorp en ervaar het primitieve leven. Vaar op een bamboevlot over een ondiepe kreek en geniet van het wildleven dat je onderweg tegen komt. De mogelijkheden om een onvergetelijke trekking te maken zijn enorm en misschien vraag je jezelf af welke trekking moet ik nu boeken? We hebben een mooi en duidelijk overzicht gemaakt over de verschillende trekking mogelijkheden rond Chiang Mai.

21. Spiderman je weg omhoog bij de Bua Thong Waterfall

De Bua Thong-waterval in de buurt van Chiang Mai is een kleine en mooie waterval met meerdere etages. Waarbij het bij de meeste watervallen glibberen en glijden is tijdens je tocht naar boven is het bij Bua Thong een heel ander verhaal. De rotsen zijn gevormd van kalksteen en zitten vol met minerale afzettingen. Het heeft de bijnaam ‘Sticky Waterfall’ gekregen omdat de kalksteen voldoende wrijving creëert zodat je niet wegglipt. Daardoor het zeer gemakkelijk is om de waterval op te klimmen (met of zonder het behulp van touwen). Het kalksteen is enigszins ruw, maar het is niet pijnlijk om over te lopen. Het kalksteen heeft zich ook gevormd in interessante bubbelpatronen.

Er zijn 5 verschillende niveaus om verkennen en er zijn treden aan de zijkant van de waterval die helemaal naar de bodem leiden. De meeste mensen lopen eerst naar de bodem en klimmen dan de waterval omhoog totdat ze de top bereikt hebben. Op een warme en vochtige dag zorgt het water voor een koele en verfrissende afkoeling. Het is raadzaam om zwemkleding te dragen als je de waterval aan het verkennen bent.

Het is een activiteit voor het gehele gezin want als je geen zin hebt om de Bua Tong te beklimmen zijn er veel andere dingen te doen. Bij de ingang is een picknickplaats en er zijn een paar restaurants. Veel Thaise mensen brengen de hele dag door bij Bua Thong Waterfall met eten en drinken. Een aangename wandeling vanaf de picknickplaats naar een tempeltje met onderweg een paar poelen met kristalhelder water van de waterval, fladderende vlinders en fluitende vogels langs de weg behoort ook tot de opties.

San Kamphaeng Hot Springs
Huay Kaew Waterfall
Royal Park Rajapruek

22. Kook een ei of geniet van een warm bad bij de San Kamphaeng Hot Springs

Mensen vinden een warm bad altijd een rustgevende en heerlijke ervaring. Baden in warm mineraalwater geeft zelfs grotere gezondheidsvoordelen. San Kamphaeng Hot Springs heeft 2 hete bronnen die bij een uitbarsting heet water (meer dan 100 graden Celsius) 20 meter hoog in de lucht schieten. Dat water wordt herleid zodat het voor ons genoeg is afgekoeld om er een bad in te nemen.

Wat dichter bij de bron is het water nog zo heet dat je er een ei, die daar overal worden aangeboden, in kunt koken. Deze activiteit is erg populair bij de vele Thai die deze attractie bezoeken. Samen met wat sojasaus worden die heerlijk opgepeuzeld. Een aanrader zijn de verschillende mineraalbaden met warmwaterbronnen. Je kunt hier terecht voor een voetbad, traditioneel mineraal bad of zelfs een mineraal zwembad. Daarnaast kent het complex mooi ingerichte bloementuinen en je hebt een prachtig uitzicht op de omliggende groene bergen. Bekijk onze map voor de locatie van de San Kamphaeng Hot Springs.

23. Huay Kaew Waterfall

Huay Kaew Waterfall is de waterval die het dichtst bij de stad Chiang Mai ligt. De waterval bevindt zich onderaan de berg waar Huay Kaew Road eindigt en ligt naast de dierentuin van Chiang Mai. Je rijdt hier dus eenvoudig naartoe op je scooter of je pakt een red car of tuk-tuk. De waterval is gratis toegankelijk en goed om te bezoeken voor zowel kinderen als volwassenen.

Je kunt de waterval omhoog klimmen en er zijn kleine poelen water om in een plons in te nemen. In december en januari kan het water erg koud zijn, maar de rest van het jaar is de watertemperatuur verfrissend. Een welkome afwisseling voor de temperaturen in Chiang Mai die bijna altijd minimaal boven de 30 graden Celsius zijn. Neem een picknick mand mee en spendeer hier een dag of middag op een super relaxte manier. Kijk voor de locatie van de Huay Kaew Waterfall op onze map.

24. Royal Park Rajapruek

Het Royal Park Rajapruek werd gebouwd om het 60-jarige jubileum te vieren van de toetreding van Zijne Majesteit de Koning Bhumibol Adulyadej tot de troon en de 80ste verjaardag van Zijne Majesteit. Het botanische park etaleert een ongekend aantal planten en bloemen en een mooie orchideeëntuin. De planten en bloemen komen vanuit de hele wereld en natuurlijk is Nederland ook vertegenwoordigd. De entree naar het Royal Park Rajapruek heeft een grote oprijlaan die leidt naar het zeer verfijnde Ho Kham Luang Royal Paviljoen.

In het park vinden meerdere evenementen en festivals plaats. Een van de toppers is een bloemenfestival die gehouden wordt van december tot februari. Dit is gelijk ook de beste periode om het park te bezoeken. Als je van prachtige tuinen houdt, moet je dit park, dat 12 km ten zuiden van Chiang Mai ligt zeker eens gaan bekijken. De entree bedraagt 200 baht voor volwassenen en 150 voor kinderen. Er rijdt ook een tram rond, de kosten daarvoor zijn 20 baht voor volwassenen en 10 baht voor de kinderen. Je kunt voor een bezoek aan het Royal Park Rajapruek makkelijk zelf vervoer regelen via een red-car, tuk-tuk of een gehuurde scooter.

Mae Sa Waterfall

25. Mae Sa Waterfall

De Mae Sa Waterfall ligt in de Mae Sa vallei op een klein half uurtje rijden. Deze prachtige vallei bestaat voornamelijk uit regenwoud. In de Mae Sa vallei kun je naast het bezoeken van de waterval nog meerdere activiteiten ontplooien. Je kunt er dus een mooi dagje Mae Sa vallei van maken. De waterval zelf is niet te zien van de openbare weg maar er zijn voldoende borden die je de weg wijzen.

De Mae Sa Waterfall kent een indrukwekkende aantal etages. Acht maar liefst en er is gelegenheid om een plons te nemen in een van de etages. De waterval is zeer populair bij de Thaise bevolking, die hier voornamelijk in het weekend in grotere aantallen naartoe trekken om een dagje te relaxen en te picknicken. De Thai blijven voornamelijk aan de voet van de waterval dus als je een paar etages beklommen hebt wordt het een stuk rustiger. Er zijn voldoende eetstalletjes waar je saté met sticky rice, fruit en allerlei drankjes kunt kopen. De entree van de Mae Sa Waterfall bedraagt 200 baht.

Smakelijke activiteiten om te doen rondom de Thaise keuken


Chiang Mai kent vele gezichten en een daarvan is dat het eten hier op een heel hoog niveau staat en dat er een zeer grote keuze is aan verschillende gerechten. Iedere keuken is hier wel vertegenwoordigd. Laten we eerlijk wezen, lekker eten is voor iedereen erg leuk om te doen! We hebben naast wat gebruikelijke activiteiten ook een aantal traditionele en streekgerechten geselecteerd om eens te proberen. Hoeveel ga jij er eten?

Khao Soi
Khantoke-diner
100 jaar oud ei

26. Bestel een van de lokale specialiteiten, Khao Soi

Als je in Chiang Mai ben moet je zeker Khao Soi eten. Traditioneel wordt deze rokerige kokoscurry met een kippenpootje gemaakt maar er zijn ook varianten waarin bijvoorbeeld biefstuk wordt gebruikt. Khao Soi heeft een uitgesproken smaak in vergelijking met andere Thaise curry’s en dat komt omdat hij oorspronkelijk uit Birma kwam. Het gebruik van kruiden en specerijen geeft het een smaak die verwant is aan de Indiase keuken, vooral het gebruik van kardemom en kurkuma. Zoals reeds vermeld kan de curry worden gemaakt met verschillende soorten vlees, maar wordt meestal gekookt met kip, vanwege haar oorsprong van Birmaanse moslims.

Een van Chiang Mai’s favoriete restaurants om dit gerecht te eten is Khao Soi Khun Yai. Het is een erg populair restaurant en het is er vaak erg druk, dus wees voorbereid om te wachten op een stoel en je maaltijd. We noemen het een wel een restaurant maar feitelijk is het niet meer dan wat plastic stoelen en tafeltjes. De Khao Soi met kip gaat je 35 baht kosten. Khao Soi Khun Yai is niet gemakkelijk te vinden en is alleen dagelijks geopend van 10:00 tot 14:00. Men verkoopt hier tot de pot leeg is, dus het is het beste om vroeg te gaan. Je vindt Khao Soi Khun Yai naast de Wat Khuan Khama, de tempel met de gouden paarden.

27. Eet met je handen bij een traditioneel Khantoke-diner

Een khantoke of khantok is een soort van dienblad op een voetstuk dat door de Lanna-bevolking, maar ook door de inwoners van Laos en Isaan als een kleine eettafel wordt gebruikt. De tafel wordt vol gezet met allerlei lokale gerechtjes die je dus, onder de klanken van traditionele Lanna-muziek zonder bestek eet.

Als je Noord-Thais eten wilt ervaren dat op een traditionele Khantoke-manier wordt geserveerd, is Chiang Mai waarschijnlijk een van de beste plaatsen om dit te doen. Voor een unieke en speciale Thaise eetervaring is een traditioneel Lanna Khantoke-diner een must. Velen geloven dat dit diner in Noord-Thailand met muziek en dans ontwikkeld is voor toeristen, maar het Khantoke-diner bestaat al vele eeuwen. De Thai vieren vandaag festivals en feestdagen in hun eigen huizen met het Khantoke-diner.

28. Eet een 100 jaar oud ei

Een century egg (een eeuwig ei) wordt ook wel duizend- of honderdjarig ei genoemd. Natuurlijk is dit ei geen eeuwen oud maar het is een Aziatische traditie waarin een ei gedurende enkele weken of maanden wordt bewaard. Met behulp van klei, as, zout, ongebluste kalk en de vliezen van rijst wordt het ei geconserveerd. Het ei verandert zo langzaam in iets dat er uit zag als een verrot ei.

Je kunt deze ‘lekkernij’ vinden op alle voedselmarkten in Chiang Mai. We hebben de onze geprobeerd op de Somphet-markt vlak bij Moon Muang Road Soi 6. Het eeuwige ei rook naar ammoniak en had een beschimmelde groene kleur, hoewel het smaakte naar een warm, oud hardgekookt ei. Als we het eerlijk bekennen hebben van dit gerecht maar een klein beetje geproefd. Er kwamen allerlei gedachten boven drijven en die wonnen het uiteindelijk van de drang om iets unieks te proberen. De nieuwsgierige en inspecterende blik van de verkoopster droeg niet bij aan ons zelfvertrouwen. Durf jij het wel aan?

Proteïne rijk snacken
Cooking Class
Eet voor het goede doel

29. Gezond proteïne rijk snacken? Eet meer insecten!

Hoewel het eten van insecten geen alle dagelijkse kost is voor de Thai, snacken ze er over het algemeen toch lustig op los. Na het eerdere debacle met het 100 jaar oude ei besloten we om nu door te zetten en dit zeker te doen in Chiang Mai. De insecten worden overal verkocht, zelfs de 7-11 hebben ze. Ze hebben er kant en klare plastic containers gevuld met deze ‘lekkernij’ om mee te nemen en op je gemak voor de buis op te peuzelen.

Het is trouwens super veilig om de insecten te eten. Voordat ze aan de klanten worden verkocht, worden ze een paar keer gewassen, daarna worden ze gefrituurd totdat ze goud bruin zijn. Op de beroemde zondagavondmarkt vonden we een hele stand gewijd aan eetbare insecten. Allerlei soorten waren er: sprinkhanen, krekels, bamboewormen, zijdewormen, cicade, schorpioenen en grote waterkevers (we dachten eerst dat het kakkerlakken waren).

Na een voorzichtig begin, hebben we er toch een flink aantal op. De smaak is nootachtig en zeer goed te doen. We werden zelfs zo zelfverzekerd dat we er een beetje mee begonnen te spelen. De pootjes van de sprinkhaan langzaam tussen de lippen laten verdwijnen, wat voor ons heel hilarisch was. Later vertelden ze ons dat de pootjes normaal niet gegeten worden, ach ja al doende leert men. Ga jij het aandurven om deze snack uit te proberen?

30. Leer zelf Thais koken en neem een Cooking Class.

Thailand is beroemd voor de fantastische keuken en heerlijke gerechten. Het is dus ook niet zo gek dat de meeste toeristen die het land bezoeken de Thaise keuken willen verkennen. Een hele leuke manier omdat te doen is natuurlijk zelf plaats te nemen achter de schouw en je eigen gerechten te creëren. Je leert zo meer over hoed de verschillende gerechten te bereiden en over de achtergrond van het eten en de Thaise keuken.

Chiang Mai is zeker een goede plaats om dit te doen. Er is een groot aanbod van cooking classes. Waarbij je over het algemeen een voor-, hoofd- en nagerecht leert maken. Meer weten welke cooking class te volgen? Kijk dan eens op deze handige pagina.

31. Eet voor het goede doel

Wat is er nou mooier dan je maag vullen voor het goede doel. In Chiang Mai kan je dit doen in het steeds bekender wordende Free Bird Café. Het Free Bird Café serveert zeer smaakvolle vegetarische en veganistische Birmese gerechten. De volledige winst van het bedrijf wordt geïnvesteerd in de non-profit organisatie van het Thai Freedom House.

Het Thai Freedom House is in 2005 opgericht en is door de jaren heen geëvolueerd van een basisonderwijscentrum naar een volledig informatiecentrum met een sociale onderneming die tegemoet komt aan de uiteenlopende behoeften van vluchtelingen uit Birma en minderheden in Thailand.

Terug naar het Free Bird Café, de samenwerking gaat namelijk verder dan alleen een zeer betrouwbare inkomstenstroom voor dit project. Het café neemt alleen maar de meest kwetsbare vluchtelingen in dienst. Daarnaast is het eten gewoon van een heel hoog niveau. Het Free Bird Café doet enorm haar best om alleen de hoogste kwaliteit ingrediënten te gebruiken, die voornamelijk bestaan uit duurzame en biologische producten. Dus ga er langs en eet je buik vol voor het goede doel!

Leuke en unieke dingen om te doen wonende als een Local in Chiang Mai


Chiang Mai komt vaak voor op lijstjes als beste steden om in te wonen of te werken. Chiang Mai kent dan ook een groot aantal expats en digital nomads die de oude stad als nieuwe woonplaats hebben uitgezocht. Als je alle toeristische plaatsen bezocht en gezien hebt wat ga je dan in het dagelijkse leven? Lees verder en bekijk onze tips.

Gratis Yoga-les
Tuk Tuk Ritje
Huay Tung Tao Lake

32. Wordt helemaal zen en woon een gratis yoga-les

Chiang Mai heeft een meer kalme en relaxtere vibe dan de andere grote toeristensteden van Thailand. Je kunt dit gevoel versterken en direct wat geld besparen door mee te doen aan 1 van de yoga-sessies die her en der gegeven worden. Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan is deze manier een mooie introductie en je leert zo gelijkgestemde mensen kennen. Twee vliegen in een klap. Alhoewel deze uitdrukking misschien een beetje de plank misslaat bij deze vredige activiteit. Anyway, we lichten 2 locaties uit waar je deze leuke en ontspannende activiteit kunt doen in Chiang Mai.

In het hipster Nimmanhaemin-gebied kun je bij One Nimman iedere dinsdag en donderdag een gratis yoga-les meepakken. Op de dinsdag van 9.30 tot 10.30 geven ze Hatha yoga, donderdags van 9.30 tot 10.30 kun je een Hatha Vinyasa les bij wonen. Ook zijn daar mogelijkheden om gratis danslessen in Swingen en Salsa bij te wonen. In het Nong Buak Hard Park worden er dagelijks lessen gegeven door Neill. Van 9.00 tot 10.15 geeft hij zijn yoga kennis door aan iedereen die er gebruik van wilt maken. Als jezelf geen yoga mat hebt kun je daar een rieten matje huren voor 15 baht. Je vindt het Nong Buak Hard Park op onze map.

33. Maak een ritje met een Tuk Tuk

Ze worden soms gehaat, de kris kras rondscheurende, stinkende en lawaai makende gemotoriseerde driewielers met een dak. Toch zijn de tuk tuks een van bekendste beeldmerken in het Thaise alledaagse leven. Als je een afbeelding van een tuk tuk ziet denk je vrijwel direct aan Thailand. Daarnaast help de reputatie van de tuk tuk-berijders ook niet echt mee. In alle oplichting lijstjes die her en der op het internet verschijnen is er ook altijd wel een plaats gereserveerd voor de tuk tuk. Moeten we de tuk tuk dan gaan bannen? Nee hoor, maar wees je wel een beetje bewust van alle scams en nadelen die er zijn.

Het is belangrijk om goed van tevoren af te spreken waar je naartoe wilt. Krijg je het idee dat je chauffeur niet weet waar je naartoe wilt, bedankt hem dan vriendelijk met een glimlach en ga op zoek naar een ander. Ook heel belangrijk maak eerst een afspraak over de prijs die je gaat betalen. Je zult hiervoor bijna altijd moeten onderhandelen want de tuk tuk-chauffeurs hebben de neiging om veels te veel te vragen voor een ritje.

Mochten ze een sightseeing tour aanbieden voor een belachelijk laag bedrag dan weet je dat er ook iets mis is. Ze werken immers niet voor niets en brengen je naast een kleine tour door de stad vaak naar de zogenoemde toerist traps, waar ze commissie krijgen van iedere aankoop die je doet. Heb je al deze obstakels overwonnen, geniet dan van een ritje waar je ook maar wilt zijn. Want ondanks de wat negatieve reputatie is het toch een leuke activiteit om te doen.

34. Chill bij Huay Tung Tao Lake

Huay Tung Tao Lake is een plek waar maar weinig toeristen komen maar dat wel vaak door de inwoners van Chiang Mai en omgeving bezocht wordt. Zowel Thai en expats die hier wonen, komen hier regelmatig om eens even uit de stad weg te zijn en lekker te ontspannen. Dat gezegd er zijn voldoende mensen die er een of meerdere rondjes hardlopen of wandelen. Meestal zie je die in de ochtend of namiddag omdat de temperaturen dan een stuk aangenamer zijn voor al die inspanning. Het merendeel van de bezoekers echter komt hier om te relaxen.

Huay Tung Tao Lake kent een groot aantal drijvende bamboe hutjes. Vaak niet meer dan een bamboe constructie met een rieten dak waarvan de zijkanten open zijn. Bij alle hutjes zijn Thaise restaurants in de buurt waar je de heerlijkste gerechten kunt bestellen. Over het algemeen zijn de restaurants nog niet echt ingesteld op de westerse smaakpapillen, dus het kan een beetje een avontuur zijn.

Het betreden van een van de bamboehutjes gaat je zo’n 20 baht p/p kosten. De entree van het gebied rond het natuurlijke waterreservoir kost 50 baht. Je bereikt het meer via een weg waar 2 tolhokjes staan. Huay Tung Tao Lake ligt op een kleine 9 kilometer van de oude stad en is goed per scooter te bereiken. Een Grab, tuk tuk of een songthaew zijn natuurlijk ook vervoer opties.

Shopping Malls
Songthaew Ritje
Wararot Market

35. Shop till you drop in de Chiang Mai shopping malls

In Chiang Mai zijn er een flink aantal goede en mooie winkelcentrums te vinden. Leuk voor als de stad overvallen wordt door een flinke regenbui of voor als de hitte je teveel wordt en je lekker kunt schuilen genietend van de airco’s. We hebben er hier vier voor je uitgelicht.

Central Festival, is gebouwd in de vorm van een stadion. Het winkelcentrum heeft meer dan 300 winkels verdeeld over 250.00 vierkante meter verkoopoppervlakte. Zo goed als alle bekende en grote merken hebben er een outlet. Op de 5e verdieping vindt je ook een grote bioscoop met daarin een IMAX-3D.

Central Plaza, is ook bekend onder de naam Central Airport Plaza. Het winkelcentrum heeft een verkoopoppervlakte van 75.000 vierkante meter en is gelegen vlakbij Chiang Mai Airport. Het was al gebouwd in 1987 maar heeft in 1996 een totale renovatie gehad. Dit winkelcentrum is erg populair bij de Thai en bij een van de ingangen een enorm aquarium met allerlei tropische vissen van groot tot klein.

MAYA Lifestyle Shopping Center, is een mooi vormgegeven winkelcentrum en onderdeel van de bekende uit Bangkok MBK-groep. Het winkelcentrum ligt in het populaire Nimmanhaemin district van Chiang Mai en telt maar liefst 6 verdiepingen. E aangeboden waren zijn een mooie mix van internationale en Thaise merken. Je vindt er onder andere een bioscoop, amusementshal en ze hebben een mooie en grote rooftopbar.

Promenada Chiang Mai, ligt een stukje buiten het centrum en is gigantisch groot en erg mooi. Maar omdat ze zo groot zijn zou dat weleens de nekslag kunnen zijn voor deze supermooie shopping mall. Door een overvloed aan winkelruimte is het Promenada nooit gelukt om ze allemaal vol te krijgen en dat is jammer. Ze organiseren hier wel veel verschillende festivals waaronder bijvoorbeeld het Chiang Mai Jazz Festival.

36. Houdt een songthaew aan en rij een stuk mee

Een ander zeer kenmerkend vervoermiddel in het straatbeeld van Chiang Mai zijn de roodgekleurde songthaews. Songthaew wordt vertaald in het Thais als 2 rijen. Dat komt van de 2 banken die ze hebben in de overdekte laadbak en waar je op kunt zitten. De songthaew is ook bekende onder de naam ‘rod daeng’ wat rode auto betekend. Er passen normaal gesproken tussen de 8 en 10 mensen in, alhoewel er soms mensen achterop gaan staan vasthouden aan de ijzeren handvaten die je gebruikt bij het in stappen.

Het meerijden met een red car is vrij eenvoudig. Je steekt gewoon je hand in de lucht, de songthaew stopt en je stapt in, als je bent waar je wilt zijn druk je op de stopknop, je stapt uit en geeft minimaal 20 baht of meer (afhankelijk van de afstand die je bent meegereden) aan de chauffeur. Het is alleen vaak niet duidelijk waar ze nou precies heen rijden want ze rijden niet volgens vaste routes.

De songthaews zijn er niet alleen in het rood maar totaal in 6 kleuren. Rood, geel, oranje, blauw, wit en groen. Wil je weten waar alle songthaews heen rijden lees dan ons uitgebreide artikel, Songthaews in Chiang Mai, even over deze goedkope en echt Thaise manier van verplaatsen.

37. Koopjes scoren op de Wararot Market

Wararot market is gesitueerd in Chinatown, daarom is deze markt ook bekend onder de naam Chinese market maar ook Kad Luang. De markt wordt beschouwd als de grootste en meest bekenden markt in Noord-Thailand en trekt bezoekers vanuit de hele regio. De markt ligt op een paar minuten lopen van de bekende Night Bazaar en grenst aan de Ping-rivier. De markt is geopend vanaf de vroege ochtend en sluit pas na middernacht. De markt is een plek die ook door de Thais veelvuldig bezocht wordt en waar ze hun inkopen doen. Je kunt hier dezelfde of vergelijkbare goederen verwachten die je ook vindt op andere markten maar vaak een stuk goedkoper en meestal van betere kwaliteit.

Je kunt bijna alles kopen op Wararot Market, een echte allegaartje van alles. Vers- en gedroogd fruit, groenten, bloemen, slagerij- en bakkerijproducten, kruiden, specerijen, kleding, schoenen, cosmetica, sieraden, lakwerk, zijde, hennep, handwerk, keramiek, houtsnijwerk, schoonheidsproducten, huishoudelijke apparaten, elektronische gadgets, zonnebrillen, horloges, souvenirs en vuurwerk, en we kunnen nog wel even door gaan. De kleinere soi’s en zijstraten rond de Wararot-markt staan vol met Hill Tribe en Noord-Thaise ambachtelijke productkraampjes en winkels, samen met verschillende textieloutlets voor zijde- en hennep producten.

Dompel jezelf onder in het nachtleven of ga uit op een unieke manier in Chiang Mai


In Chiang Mai kun je naast alle rustige, culturele en natuurlijke activiteiten die je kunt ontplooien ook heel goed uitgaan. We nemen je mee naar de leukste en unieke gelegenheden om een drankje te doen in Chiang Mai.

Ladyboy Show
Live Muziek
Songkran Festival

38. Transformeer je avond in een top avond en bezoek een ladyboy show

Leuk, hilarisch, artistiek en misschien ook opwindend. Woorden die allemaal van toepassing zijn om de ladyboy shows. Er zijn er in Chiang Mai een paar maar de populairste is Ram Bar in the night bazaar. Aan het eind van Charoen Prathet Soi 6 vindt je deze kitsch ingerichte gay bar. Zes dagen per week worden hier vanaf 22.00 shows gegeven. Die ongeveer anderhalf uur duren. Volgens eigen zeggen zijn ze de vriendelijkste gay bar in Chiang Mai en is het ook voor hetero’s erg leuk om eens mee te maken.

Wil je geen polonaise aan je lijf? Zorg dan dat je niet te dicht bij het podium in de buurt gaat zitten want de performers komen de zaal in. De shows zijn gratis en het is er vaak afgeladen vol. Zorg dus dat je voor 22.00 aanwezig bent als je een goed plaatsje wilt bemachtigen. De bar is vanaf 19.00 geopend.

39. Luister naar de klanken van live muziek en bekijk de artiesten op twee meter afstand

In Thailand zijn er heel veel creatieve mensen. Ook op muzikaal gebied zijn er veel talenten of gevestigde artiesten te vinden. We hebben twee favorieten uitgelicht waar je live muziek van heel dicht bij kunt meemaken.

We beginnen met Boy Blues Bar. Boy speelt al jaren lang zijn gitaar met het grootste gemak en hij zingt er ook bij. Samen met zijn band spelen ze blues en rock op een heel hoog niveau. Boy is ook altijd in voor wat ongein en vermaakt het publiek met zijn grappen en grollen en gekke bekken. Zijn bar is gevestigd op een bovenverdieping van het Kalare Food Court in the Night Bazaar. Er spelen verschillende bands en Boy met zijn band beginnen met spelen rond 21.30.

North Gate Jazz Co-Op is de place to be als je Jazz wilt luisteren, het is een klein barretje vlakbij de noordelijke poort van de moat. Ze spelen verschillende genres maar Jazz voert de boventoon. De dinsdag is een open mic avond waarbij je heel veel verschillende muziekstijlen en artiesten voorbij ziet komen. Waarbij er tussen de artiesten die nog nooit met elkaar gepeeld hebben soms een verassend goede synergie ontstaat wat resulteert in prachtige en onverwachte muziek.

40. Laat het kind in je los tijdens het Songkran festival

Dit festival speelt zich meer overdag af dan ’s avonds (alhoewel er vaak doorgefeest wordt van de middag tot de nacht) en mag je zeker niet missen als je in Thailand bent. Songkran is het begin van het traditionele Thaise Nieuwjaar, dat 3 dagen duurt van 13 tot 15 april. Water speelt een belangrijke rol in het Songkran festival. Van oudsher werd me het lichtelijk besprenkelen van iemand hoofd of schouders alle slechte dingen van het afgelopen jaar weggespoelt.

Langzaam is dat verbasterd tot het grootste watergevecht ter wereld. Chiang Mai met haar grachten is dan de leukste stad om dit mee te maken. Rondom de moat worden er podia gebouwd met DJ’s en waar de stampende en knallende beats vanaf komen. De meeste mensen zijn bewapend met supersoakers en je wordt de hele dag door natgespoten. Zorg dus dat je jouw kwetsbare spullen, zoals je telefoon, in een waterdichte zak hebt. Vaak beginnen ze hier al op de 12e of de zelfs de 11e met het water te gooien, vooral rond plaatsen waar barretjes zijn, dus wees op je hoede.

Rooftop Bars
Zoe in Yellow

41. Rooftop bars in Chiang Mai

Het is toch wel erg leuk en romantisch om de zonsondergang te bekijken vanaf een rooftop bar. In Chiang Mai zijn er veel rooftop bars te vinden en we hebben een selectie van vijf favorieten voor je gemaakt.

Akyra Manor, bovenop dit trendy hotel heb je een erg mooie rooftop bar. Er is ook een zwembad met glazen wand. Dit is absoluut een van de exclusievere rooftops in Chiang Mai.

Xanadu Rooftop and Restaurant, vanaf het Furama hotel heb je een prachtig uitzicht naar de Doi Suthep. Het is toegankelijk van 18.00 tot 24.00 en er is vaak een live band om de gasten te entertainen.

Oasis Rooftop Garden Bar, hier kun je ook terecht op een regenachtige dag. Het neemt misschien iets van de charme weg maar het is wel erg praktisch. Geopend van 17.30 tot 24.00

THC Rooftop bar, je vindt deze rooftop vlakbij de Thapae Gate. Tijdens de weg naar boven krijg je al meteen het gevoel wat voor een rooftop het is. Het is een backpackersparadijs waar je onder het genot van stampende beats goedkoop een biertje kunt drinken.

The Roof Sala Lanna, in dit prachtige hotel gelegen aan de Ping rivier kun je vanaf 18.00 het dak op. Daarvoor is het alleen toegankelijk voor de hotelgasten. Het is een erg mooi gestileerd etablissement en er is een zwembad.

42. Zoe in Yellow

Zoe in Yellow is de naamgever van het populairste uitgaansgebied van Chiang Mai. Zoe In Yellow heeft 2 bars, eentje in de openlucht en aan de andere kant van het L-vormige straatje dat het gebied verdeeld een airco bar. Daarnaast vindt je een aantal kleinere bars, waaronder een rasta café.

Er is voor iedereen wel wat wils, want de muziek die gedraaid wordt in de verschillende bars loopt uiteen van dance, pop, hiphop tot drum and bass, techno en reggae. Aan de overkant vindt je altijd wel wat voedselkarretjes met Mexicaanse fastfood of een kebabje. Het is echt een verzamelplaats voor jonge reizigers van allerlei soort pluimage. Een hoog backpackersgehalte.

Meer artikelen over Chiang Mai


Mooiste tempels van Chiang Mai

By Discover Thailand |
Chiang Mai kent meer dan 300 tempels, bekijk hier ons overzicht van de mooiste exemplaren.

Wat te doen in Chiang Mai

By Discover Thailand |
Een complete todo lijst met een groot aantal activiteiten die je kunt ondernemen.

Chiang Mai Hotels

By Discover Thailand |
Een overzicht van onze favoriete hotels in vier verschillende prijsklasses.